Tâmplar universal / Operator la mașini de prelucrat lemn
Termen de studii 3 ani
Descrierea profesiei:

Tâmplarul se ocupă cu prelucrarea lemnului, cu confecționarea, asamblarea, montarea diferitor produse din lemn: a mobilei de diferite tipuri, uși, ferestre, balustrade și alte obiecte de interior confecționate din lemn.

El se mai ocupă cu reparația acestor obiecte, instalarea lacătelor, a mânerelor, balamalelor de la uși, ferestre și articole de mobilă.

Pentru a lucra tâmplar este nevoie de pasiune față de lucrul cu lemnul, sănătate bună, vedere, atenție, reacție și capacitate de a concentra atenția un timp îndelungat.

Tâmplarul trebuie să cunoască proprietățile diferitor specii de lemn, metode de prelucrare a speciilor date, defectele lemnului, metode de înlăturare a defectelor date. De asemenea trebuie să cunoască metode de fabricare, ajustare și instalare a articolelor de tâmplărie, tehnologia și utilajul necesar.

Meseria de tâmplar e solicitată la întreprinderile de prelucrare a lemnului, fabrici de producere a mobilei, în construcții, în organizații ce se ocupă cu reparațiile caselor, apartamentelor și oficiilor.